KezdőlapLencsék ápolása/TanácsokRendelés meneteSzállításSzállítási költségEgészségpénztárÁltalános tudnivalók
GYÁRTÓK
KATEGÓRIÁK
TÍPUSOK
KELLÉKEK, KIEGÉSZÍTŐK
HÍREINK

 

 

 

 


Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
GLS
Posta Pont

A kontaktlencséket típusokra és kategóriákra lehet osztani tulajdonságaik alapján. A legfontosabb azonban két kritérium: rendeltetés, valamint a viselési mód.

ALKALMAZÁS


Korrekciós lencsék – különbözõ látáshibák javítására szolgálnak, veleszületett és szerzett hibák esetén egyaránt. Lehetnek egynapos, heti, kétheti, havi, háromhavi valamint évi viselésûek, a 2000. év újdonsága pedig a folyamatosan 30 napig éjjel is viselhetõ lencsék (Air Optix Night & Day Aqua).
Gyógylencsék – gyógyszerhordozóként vagy kötésként alkalmazzák õket a szaruhártya különbözõ megbetegedései vagy sérülései esetén
kozmetikai lencsék – mindenekelõtt a szivárványhártya színének megváltoztatására használják, de sok esetben alkalmazzák a szem külsõ része hibáinak fedésére

A KORREKCIÓS LENCSÉK TÍPÚSAI

 • szférikus lencsék távollátás vagy rövidlátás korrekciójára
 • tórikus lencsék asztigmia (mely gyakran társul a rövidlátáshoz vagy a távollátáshoz, tovább rontva a látásélességet) korrekciójára
 • progresszív a presbiópia korrekciójához

VISELÉSI MÓD:

 • a napi viselésû lencséket naponta 6-14 órán át lehet viselni, ez a lencsetípus a leggyakrabban alkalmazott.
 • az ún. elasztikusan viselhetõ lencséket néhány napig szünet nélkül lehet viselni, leggyakrabban egy hétig.
 • a folyamatosan viselhetõ Air OPtix Night & Day Aqua lencsék újdonságot jelentenek, szünet nélkül 30 napig hordhatóak éjjel-nappal.

Hagyományos, éves viselésû lencsék

Az ún. éves viselésû kontaktlencsék 6-12 hónapig õrzik meg minõségüket. Nappal viselendõk, ami azt jelenti, hogy lefekvés elõtt ki kell õket venni. Az elsõ alkalommal lencsét viselõk fokozatosan kell, hogy növeljék a hordási idõt addig, amíg elérik a maximálisan ajánlott határértéket.

Gyakori cseréjû, havi, háromhavi lencsék

A havi lencsék jelenleg a legnépszerûbbek. Ennek az az oka, hogy világszerte csökken a lencsék hordási ideje. Minél rövidebb a kihordási idõ, annál kisebb a valószínûsége a nem kívánt tünetek megjelenésének. Ez leginkább a lencséken lerakódó fehérjék mennyiségével és korával függ össze. A páciens saját fehérjéi a lencsén maradva öregszenek és cserélõdnek. Emiatt egy idõ után a páciens immunrendszere idegen testnek kezdi tekinteni és immunreakció kezdõdik meg a szervezetben. A lencsék gyakori cseréje tehát egészségügyi okokból ajánlott.

Egynapos viselésû/egyszer használatos lencsék

Az egynapos viselésû lencsék minden kétséget kizáróan a legegészségesebb és legbiztonságosabb megoldást jelentik a kontaktlencse-viselõk számára. Minden reggel új, steril lágy lencsét kell a szemre helyezni, este pedig, levétel után, egyszerûen ki kell õket dobni. Emellett nem szükséges semmilyen fertõtlenítõ hatású szer és mindennapos ápolás.

Folyamatos viselésû lencsék

Az Air Optix Night & Day Aqua egy olyan lágy lencse a piacon, amely folyamatos viselet esetén is biztonsággal használható, azaz nem szükséges levenni 30 napon és éjjelen keresztül. Ez azt jelenti, hogy az Air Optix Night & Day Aqua viselõi végre alhatnak is a lencsében, nem kell minden reggel behelyezni, esténként pedig kivenni, tisztítani és fertõtleníteni. Műkönny használata javasolt!

 

 

 Tanácsok 

 

A kontaktlencse-viselőknek kezdettől fogva meg kell szokniuk a jobb és bal lencse megfelelő betûvel (R-jobb szem, L-bal szem) jelölt tartóba való helyezését. A lencsék kezelésének alapvető mozzanata a higiénia. Az alapos kézmosásnak a lencsék megérintése előtt akár a szemről való levétel, akár a tárolódobozból való kivétel előtt szintén szokássá kell válnia.
A hagyományos lencsék két alapvető ok miatt mindennapos ápolást igényelnek:

 

 • az első az a tény, hogy a lencsékre fehérje-lipidréteg rakódik le, amelyet el kell távolítani,
 • a második ok a lencsék kötelező fertőtlenítése az ismételt felhelyezés előtt.

Egy- és kétlépcsős ápolórendszerek

A legmodernebb, ún. egylépcsős ápolórendszerek egy többfunkciós oldatot használnak fel, amely tisztít, fertőtlenít és a fehérjét is leoldja a lencsékről. Ez az oldat alkalmas a lencsék tárolására is.
A kétlépcsős ápolórendszerek tartalmaznak egy tárolóoldatot, egy tisztítóoldatot és fehérjeoldó tablettát, melyet hetente kell alkalmazni.
Megállapították, hogy a szennyeződések leggyakoribb forrása a túl ritkán, gyakran akár néhány évig is használt tárolódobozok, ezért a legjobb a néhány gyártó által forgalmazott készletek használata, melyek minden oldat mellé új tárolódobozt adnak.

MINDEN ESETBEN KÖTELEZŐ...

KEZET MOSNI ÉS SZÁRíTANI a kontaktlencse vagy a szem megérintése előtt.
Kizárólag a lágy kontaktlencsékhez ajánlott fertőtlenítő oldatokat használni a gyártó utasításainak megfelelően.
Naponta kiöblíteni a tárolódobozt steril oldattal és nyitva hagyni a teljes száradásig.

SOHA NEM SZABAD...

KEVERNI VAGY FELVÁLTVA ALKALMAZNI különböző rendszerû ápolószereket.
Folyóvizet vagy kemény lencsékhez gyártott ápolószereket használni lágy lencsékhez.
ÚJRA FELHASZNÁLNI az egyszer már használt oldatot, vagy lejárt szavatosságú ápolószert használni.

MIT TEGYÜNK A KISZÁRADT LENCSÉKKEL?

Ha a lencséket a szemből való kivétel után nem helyezzük a megfelelő oldatba, kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak. Ilyenkor egyszerûen ki kell dobni vagy megpróbálhatjuk újranedvesíteni. Ha emellett valamilyen felülethez tapadt, a leválasztás előtt öntsük le a lencsét steril oldattal.

A lencse újranedvesítésekor:

 • A lencsével különösen óvatosan kell bánni.
 • Tegye a lencsét a tárolódobozba és öntsön rá annyi öblítő és tároló folyadékot, amennyi ellepi és hagyja benne min. 30 percig (ennyi idő alatt a lencse meg kell, hogy lágyuljon).
 • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a lencsét a szemre való felhelyezés előtt.

Ha a lencse nem ad megfelelő kényelemérzetet, nem nyerte vissza eredeti alakját vagy továbbra is kemény marad, egyértelmûen ki kell dobni és újjal kell helyettesíteni.

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK

 • Mindig be kell tartani a kontroll vizsgálatok elõírt idõpontját.
 • Soha nem szabad használni a lencséket a szavatossági idõ lejárta után, túllépni az ajánlott csere idõpontját még abban az esetben sem, amikor a használt lencsepár nem okoz kényelmetlenségeket.
 • Mindig ellenõrizni kell a lencsék erõsségét, hogy a megfelelõ lencse a megfelelõ szemre kerüljön.
 • A lencséket le kell venni, mielõtt mérgezõ vagy maró hatású anyagok közelébe kerülünk.
 • A lencséket a szemrõl ki kell venni elalvás elõtt, kivéve, ha Air Optix Night & Day Aqua lencsét viselünk.

A LENCSÉK KEZELÉSE

 • Mindig tiszta és száraz kézzel kell a lencsékhez nyúlni.
 • A lencsét finoman, mutatóujjal kell kivenni a tárolódobozból, és a felhelyezés elõtt meg kell bizonyosodni arról, hogy a megfelelõ oldala van-e felül.
 • Nem szabad felhelyezni a lencsét, ha az sérült.
 • A lencsét óvatosan kell levenni, a mutatóujj és a hüvelykujj közé fogva.
 • Hogy könnyebben meg tudjuk fogni, pislogjunk néhányat és felfelé nézve húzzuk le a lencsét a szemfehérjére.
 • Ha a lencse elcsúszik a szem közepérõl, a szem behunyása után finoman masszírozzuk a szemhéjon keresztül, amíg a megfelelõ helyre kerül.
 • Soha ne használja a körmét, csipeszt, vagy más éles tárgyat a lencsék szembõl vagy tárolódobozból való kivételéhez.

SMINK ÉS KOZMETIKUMOK

 • Ha szappan, arckrém, dezodor vagy hajlakk kerül a lencsére, szemsérülést vagy a lencsék károsodását okozhatják, ezért ezeket a kozmetikumokat körültekintõen kell alkalmazni.
 • A sminket a lencsék behelyezése után kell elkészíteni, lemosni pedig azok kivétele után kell.
 • Kontaktlencse viselése esetén ne használjon a szempillákat hosszabbító szempillaspirált, mert az olyan apró szálakat tartalmaz, amelyek a szembe kerülve szennyezik a lencséket.
 • Ne használjon szemceruzát a szemhéj belsõ peremén, mivel annak apró részecskéi könnyen szennyezhetik a lencsét.
 • A megfelelõ kozmetikum kiválasztásakor hasznos a csomagoláson található információ, mely tájékoztat arról, ha a termék kifejezetten kontaktlencse-használóknak készült.

SZUNYÓKÁLÁS A LENCSÉKBEN

 • Ha néha véletlenül megtörténik, hogy rövid idõre elalszunk napközben a lencsék levétele nélkül, az nem okoz komoly gondot, de elõfordulhat, hogy túlságosan száraznak érezzük a szemet vagy a lencséket. Ez néhány pislogás, ill. megfelelõ szemcsepp, pl. Aquifyalkalmazása után elmúlik.
 • Minden esetben el kell kerülni a lencsékben való éjjeli alvást, mivel nem erre a célra tervezték õket.
 • Kizárólag az Air Optix Night & Day Aqua lencsék hordhatóak biztonsággal megszakítás nélkül 30 napon és éjszakán át.

 

JAVALLATOK ÉS ELLEN JAVALLATOK! 

Egyéni tulajdonságok és betegségek, mint pl. kötőhártya-gyulladás, kimondottan erős szemszárazság, az egyik szem hiánya és érzethiány a szaruhártyában, valamint a szem első része, a szemhéj vagy a szem körüli bőr megbetegedése komoly ellenjavallatot jelentenek, vagy csökkent tûrőképességet okozhatnak.

A lencsehordás lehetősége főleg attól függ, hogy a páciens könnye milyen minőségû és mennyiségû. Mivel a kontaktlencsék szabadon kell, hogy „ússzanak” a szemen, a könny mennyisége elegendő kell, hogy legyen ennek biztosítására. Másrészt a könnyek összetétele hatással van a lencsén megjelenő lerakódásra. Ennek mennyisége és kora határozza meg a lencsék átláthatóságát, a kényelemérzetet és a lencseviselés tûrését. 

A könnyfilm gyengülése vagy összetételének változása különböző tényezőknek köszönhető. Többek között a cukorbetegségben szenvedők, akik hormonkészítményeket szednek vagy akik dohányoznak, gyakran kell, hogy vizsgálatnak vessék alá magukat. Hasonló a helyzet a terhes és szoptató anyákkal, mivel a gyakori hormonális változások sokszor a könnyréteg fehérjetartalmának növekedésével járnak, ami maga után vonja a lencséken lerakódott fehérje mennyiségi növekedését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a felsorolt személyek nem viselhetnek kontaktlencsét. Állandó ellenőrzés alatt kell, hogy álljanak, hogy a megfelelő lencsét kapják, a legjobb viselési módot és cseregyakoriságot határozzák meg számukra. 

 

Bizonyos esetekben vagy betegségek esetén a lencseviselés nem ajánlott még abban az esetben sem, ha a páciens korábban sikerrel alkalmazott kontaktlencsét. Időszakos ellenjavallatnak tekinthető:
 • allergia, gyulladás, fertőzés vagy a szem, szemkörnyék, szemhéj sérülése
 • a szervezet időszakos gyengesége, pl. ismétlődő megfázás vagy influenza
 • bizonyos gyógyszerek, ebben egyes szemészeti gyógyszerek alkalmazása (minden esetben egyeztetni kell az orvossal szemészeti gyógyszerek alkalmazása előtt)
 • túlságosan száraz vagy poros helyiségekben való tartózkodás esetén, ami kényelmetlen érzést okozhat.

 


A KONTAKTLENCSÉK RÖVID TÖRTÉNETE


Az optika és a látás alapelveinek helyes megfogalmazásával, mely Leonardo da Vinci idejében (a XV-XVI. században) történt, megjelentek az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról.
Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező kontaktlencsék ötlete a XVIII. század végén született meg. Thomas Young angol fizikus és orvos egy 5 mm-es, vízzel megtöltött és egyik oldalán lencsében végződő fémtubussal korrigálta saját látáshibáját (asztigmiáját).
A XIX. század második felében dolgozták ki az első kontaktlencse-készítési és -használati eljárásokat. Kezdetben az egyetlen anyag, amelyből kontaktlencséket készítettek, az üveg volt. Mivel a kontaktlencséket fúvásos technikával készítették, optikájuk sokszor nem volt tökéletes, az illesztés pedig nehézségeket okozott.
A következő időszakot a kontaktlencsék történetében a szemgolyóról közvetlenül vett lenyomat alapján készített forma felhasználásának módszere jellemezte. Egy idő után figyelembe vették a szemgolyó torzulásainak jellemzőit is. Az üvegből készült kontaktlencsék kemények, nagyon törékenyek és sérülékenyek voltak, egyben veszélyesek a szem számára. Áttörést jelentett a kontaktlencsék készítésében a „szerves üveg”, azaz polimetil-metakrilát (PMMA), majd a ‘60-as évek elejétől a forradalmi anyag, a hidrogél alkalmazása.
A hidrogél az az alapanyag, amelyből ma kényelmes, biztonságos, olcsóbb és a különböző látáshibákhoz jobban alkalmazható kontaktlencséket készítenek. Száraz állapotban a szerves üveg tulajdonságaival rendelkezik, nedvesen pedig lággyá és rugalmas válik. Az új anyag feltalálásával egyidőben sikerült a kontaktlencse-ápolószerek minőségét is javítani.
Jelenleg az új generációs, lágy, vékony kontaktlencsék légáteresztőek, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Különböző látáshibákat lehet velük korrigálni, beleértve az asztigmiát is, sőt, mi több, előfordul, hogy kizárólag kozmetikai okok miatt, pl. a szivárványhártya színének megváltoztatása céljából használják.

A KONTAKTLENCSÉK PARAMÉTEREI


A lágy kontaktlencsék többnyire hidrogélből készülnek és vízzel telített zselé formájúak.
A lágy kontaktlencsék víztartalma 38% - 74% között van. Ez viszonylag fontos adat, mivel bizonyos fokig utal az anyagon átengedett oxigén mennyiségére [Dk] is. Minél nagyobb a víztartalom, annál nagyobb az anyag Dk értéke.
A kontaktlencse által a szemhez továbbított oxigén mennyiségét befolyásolja a kontaktlencse vastagsága is. A Dk érték magára az anyagra vonatkozik, konkrét kontaktlencsére értett értéke azonban a Dk/t, ahol t a kontaktlencse vastagsága. Érthető tehát, hogy minél magasabb a kontaktlencse víztartalma és minél vékonyabb anyagú, annál több oxigén jut a szaruhártyához.
Másrészt viszont minél nagyobb az anyag víztartalma, annál sérülékenyebb. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kontaktlencse nem lehet túl vékony, mert meg kell, hogy őrizze alakját a felhelyezés során. Mindkét paraméter: a kontaktlencsék víztartalma és vastagsága (mely az anyagvastagságtól is függ), optimális kell, hogy legyen, hogy a kontaktlencse mind az egészségügyi, mind a kényelmi szempontoknak megfeleljen a viselés során.
Az oxigénmennyiség, amely a kontaktlencsén átjut, nagyon lényeges, mivel a szaruhártya nem rendelkezik erezettel, vagyis a légkörből kell oxigént hasznosítania, amikor a szem nyitva van, illetve a felső szemhéj véredényeiből, amikor a szem zárva van. Zárt szemek esetén az oxigénmennyiség leesik kb. 1/3-ára a nyitott szemhez képest. Ezért nem ajánlott az alvás a hagyományos kontaktlencsékben, amelyek nem biztosítanak a szaruhártya számára megfelelő mennyiségû oxigént.
Az optikai erő a kontaktlencsék alapvető paramétereitől függ. A szférikus kontaktlencséknél a csomagoláson fel van tüntetve a szférikus erő (PWR). Azok, akik +/- 4,0 D-nál erősebb szemüveget hordanak, általában kissé más erősségû kontaktlencsét kell, hogy viseljenek. Ez a szemüveg kontaktlencséje és a szem (10-16 mm), valamint a kontaktlencse és a szem (0 mm) közötti távolság különbségéből adódik (vertex távolság). A távollátó pácienseknek (pluszos dioptriák) magasabb dioptriaszámú kontaktlencsére van szükségük, mint amilyen a szemüveg erőssége, a rövidlátóknak (mínuszos dioptriák) pedig alacsonyabb dioptriaszámúra.
Tórikus kontaktlencsék esetén az asztigmia korrekciójához hozzáadják a cilinder erejét és tengelyét. Az asztigmiát korrigáló tórikus kontaktlencsék különböző erővel rendelkeznek a kontaktlencse egymásra merőleges két tengelyében. Az egyik az ún. szférikus erő, a szférikus erő és a másik tengely közötti különbség pedig cilindrikus erő (CYL). Egy újabb paraméter, ami a tórikus kontaktlencséket jellemzi, a cilinder tengelye (AXE), amely meghatározza a szférikus erő geometriai elhelyezését. Minden cilinderes (tórikus) kontaktlencsét két módon lehet jellemezni – pozitív és negatív cilinderrel. Így például a –4,5/-2,5x180° vagy –7,0/+2,5x90° egyértelmû meghatározás és ugyanazt a kontaktlencsét jellemzi.
A következő nagyon fontos paraméter a bázisgörbület sugara (BC). Ez az érték a belső felület geometriájáról ad tájékoztatást, amelynek révén a kontaktlencse a szaruhártya (a szem) felületével érintkezik. Nagyon lényeges, hogy ez a két felület megfelelően illeszkedjen egymáshoz. A kontaktlencse viszonylag szabadon kell, hogy mozogjon, szinte „ússzon” a szem felszínén. A túl szûk kontaktlencse lehetetlenné teszi a könny átáramlását a kontaktlencse és a szaruhártya között. A megfelelő könnyáramlás azért fontos, mert így öblítődik ki a kontaktlencse alól minden esetleges szennyeződés és a leváló hámsejtek.
A túl tág kontaktlencse túlságos mértékben mozog a szemen, ezért mindenekelőtt kényelmetlen érzést okoz, valamint instabil képet minden egyes pislogáskor.

 
A SZEM SZÍNÉT MEGVÁLTOZTATÓ KONTAKTLENCSÉK

Azok a páciensek, akik szeretnék kiemelni és mélyíteni világos szemük természetes színét, használhatják a FreshLook Dimensions kontaktlencséket. Azoknak pedig, akik teljesen meg akarják változtatni a szivárványhártyájuk színét, az ún. kozmetikai kontaktlencséket ajánlják (FreshLook Colors, FreshLook ColorBlends). Lehetnek optikai (asztigmiások számára is) vagy plano (optikai erő nélküli) kontaktlencsék, havi vagy évi viselési idővel. Világos és sötét szemszín esetén is alkalmazhatóak. A speciális színezési technika a szivárványhártya rajzát pontmatricaként viszi fel a kontaktlencsére. A színváltozás természetes hatását váltja ki. 

 
UV SZÛRÔK
Az UV sugárzásra kivételesen érzékeny szemû pácienseknek ajánlják a Precision UV kontaktlencséket, amelyek speciális szûrőt tartalmaznak. Ezek az UV sugárzásnak kb. 95%-át kiszûrik. Ennek ellenére mindig ajánlott napszemüveg viselése a napsugárzás káros hatásai elleni maximális védelem érdekében.

 

SZFÉRIKUS KONTAKTLENCSÉK 
(A rövidlátás és a távollátás korrekciója)

A szférikus lencsék a kontaktlencsék legnépszerûbb változatát jelentik. A legtipikusabb látáshibák: a rövidlátás és a távollátás korrekciójára használják.
A legújabb technológia lehetővé teszi olyan formájú kontaktlencsék előállítását, amellyel akár -25D-tól +25D-ig terjedő látásélességi hiba is javítható.
Negatív, a köznyelv szerint “mínuszos”kontakt lencsék: a rövidlátás korrekciójára szolgálnak. Vastagságuk az optikailag aktív területen a legkisebb és nő a kontaktlencse pereme felé.
Pozitív, másképpen “pluszos” kontaktlencsék: a távollátás korrekciójára szolgálnak. A kontaktlencse közepe a legvastagabb, a széle felé vékonyodik.
Szférikusnak nevezi a köznyelv a minden ponton egyforma erősségû kontaktlencséket. Ez az elnevezés nem függ össze felépítésükkel, bár mind a külső, mint a belső kontaktlencsefelület gömbcikk alakú, azaz szférikus. Előfordul, hogy a szférikus kontaktlencsék kategóriájában a kontaktlencse aszferikusságára utaló adat van. Ez ebben az esetben a felépítésre vonatkozik, mivel ezek a kontaktlencsék szintén egyforma vastagságúak teljes területükön, belső felületük azonban ellipszisrészlet alakú. Ezek a kontaktlencsék általában jobban illeszkednek a szem szaruhártyájához, amely valójában szintén elliptikus.

 

  

BELÉPÉS
Belépéshez kérjük adja meg email címét és jelszavát:

E-mail:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó | Regisztrálok
KOSÁR
 

Ügyfélszolgálat

Telefonos ügyfélszolgálatunk hívható:

hétfő-csütörtök:
9.00 - 17.00
pénteken:
9.00-16.30

Tel: 0630/346-3286
E-mail: lencsecentrum@upcmail.hu


 Legyen Ön is törzsvásárlónk!

 

Az ajánlat részletei a képre kattintva olvashatók el:

 

1381534_528921737201710_1696808942_n_2.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

psm_logo_small2.png
 
 
 
 
 

 

 

 www.arcedula.hu - árösszehasolító oldal